Domovinska koalicija u Kninu na 21. obljetnici veličanstvene VRO Oluje

Domovinska koalicija u Kninu na 21. obljetnici veličanstvene VRO Oluje

Dana 05.08.2016. u Kninu je središnji dio obilježavanja 21. obljetnice veličanstvene Vojno-redarstvene operacije Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova RH i Hrvatskog vijeća obrane Oluja.

VRO Oluja koja je započela 04.08.1995. u 04,45h, nakon četiri godine okupacije od pobunjenih Srba oslobođena su područja u Dalmaciji, Lici, Banovini i na Kordunu, a rasterećena su ratišta u susjednoj BiH, što je omogućilo pokretanje oslobodilačkih vojnih akcija i u susjednoj zemlji. Napad na liniji dugoj 630 kilometara, u kojem je sudjelovalo 200.000 pripadnika postrojbi MUP-a RH, HV-a i HVO-a, započeo je u isto vrijeme na ključnim mjestima od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku. Istodobno su u stanju potpune pripravnosti bile hrvatske snage na istoku Slavonije i jugu Dalmacije zbog sprečavanja mogućeg uključivanja Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske.

Ključni trenutak akcije dogodio  dan nakon što je ona pokrenuta 05.08. u prijepodnevnim satima kada su pripadnici 4. i 7. brigade ušli su u Knin. Tijekom Oluje poginulo je 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, 15 ih je nestalo, a 1100 ih je ranjeno.

Središnji dio obilježavanja održan je u Zvonimirovom gradu Kninu, a sam protokol obilježavanja započeo je na kninskoj Tvrđavi istog dana u 09,20 h. Predstavnici obitelji poginulih i nestalih branitelja te predstavnici svih ratnih vojno-redarstvenih postrojbi podigli su hrvatski stijeg na kninskoj Tvrđavi. Moderatori sa svečanosti Sandra Stipčić, i sama pripadnica oružanih snaga RH, pročitala je povjesnicu VRO Oluja, a djeca poginulih i nestalih branitelja u toj povijesnoj hrvatskoj bici pročitala su imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. U 09,43 h zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježen je spomen ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin te slavne 1995. godine. Nakon podizanja zastave, minute šutnjeza sve pognule i intoniranja himne RH, protokol je obilježen preletima borbenih zrakoplova MIG-21. Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“ izvela je pjesmu „Stinapradidova“, a iz kninske vojarne „Pauk“ ispaljen je povodom 21. obljetnice 21 počasni topnički plotun. Prvi dio programa završio je programom akrobatske avionske skupine „Krila Oluje“, a nastavio se mimohodom kroz Grad Knin.

Na Trgu dr. Ante Starčevića u Kninu sva državna izaslanstva položila su vijenac i zapalila svijeće podno spomen-obilježja i spomen križa, a na istom mjestu počast svima poginulima u Domovinskom ratu te poginulima u VRO Oluja odali su dužnosnici HSP AS i Domovinske koalicije polaganjem vijenca, paljenjem svijeća te zajedničkom molitvom. Izaslanstvo je predvodio predsjednik Izbornog stožera Domovinske koalicije, glavni tajnik HSP AS i saborski zastupnik Pero Ćorić. U izaslanstvu je bio predsjednik HKDU dr. Marko Veselica Dean Golubić, dopredsjednik HSP AS Antun-Toni Žagar ing. graf., članovi Predsjedništva stranke Florijan Žižić iz Šibenika, Ivica Rajčić iz Drniša, Zdravko Vukić struč. spec. admin. publ. iz Osijeka, Mario Madunć mag. prom. iz Splita, Marijana Majić mag. iz Dubrovnika, član Časnog suda stranke Krešimir Vrljić, predsjednica NO HSP AS Silvana Tome predsjednik Odbora za branitelje HSP AS VSŽ Josip Zetaković, predsjednik Podružnice Skradin i dopredsjednik GV Skradina Jure Mandušić, dopredsjednik Glavnog Stana Mato Brajković, ispred Kluba žena starčevićanki Srebrenka Frajman Kovačić prof. i dopredasjednica Kluba žena starčevićanki na razini RH Sanja Blažević te brojni drugi dužnosnici iz grada Knina, Šibensko-kninske županije i RH.

Protokol je završio Sv. Misom u Crkvi Svetih Filipa i Jakova u Kninu a stranački dužnosnici nastavili su druženje s hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te stanovnicima Grada Knina koji su pokazivali veliki interes za naše dužnosnike i naše program, a posebice za glavnog tajnika Peru Ćorića.

This post was written by
Comments are closed.